Wat is framing?

Wat is “framing”?

Framing (letterlijk: denkraam) is een Engelse term die begin 21ste eeuw in het Nederlands terechtgekomen is. De term verwijst naar een overtuigingstechniek in communicatie. In het Engels betekent framing ‘iemand erin luizen’. Deze techniek bestaat eruit woorden en beelden zo te kiezen, dat je iemands interpretatie een bepaalde richting opstuurt. Framing is het bewust gebruiken van woorden die positieve of negatieve associaties oproepen. Op die manier kun je het standpunt van iemand beïnvloeden.


In de media gebruiken ze negatieve framing vaak als angsttechniek zoals: besmettingen, 1000 doden, superverspreiding, enz...


Framing is een woord dat je regelmatig hoort. Het wordt gebruikt door politieke partijen, bedrijven en organisaties om een bepaalde doelstelling te bereiken. Het klinkt als een geheimzinnige taaltruc waarmee je mensen verregaand kunt beïnvloeden en zelfs misleiden. En dat is ook zo.


Sterker nog: je kunt ook jezelf, door het gebruiken en overnemen van bepaalde woorden, misleiden. Bijvoorbeeld, iemand die de coronaleugens wilde ontmaskeren en de waarheid wilde verspreiden noemde men in de media een “complotdenker” of een “wappie”. Best wel sterke woorden om een waarheidszoeker in een slecht daglicht te zetten. Mensen die toen naar de media keken, trapten er gewoon in.


   

   

 

Tijdens de coronapandemie waren er ook mensen die alleen maar naar de media keken en nooit eens zelf onderzoek deden. Zodra je met deze mensen ging praten, hoorde je meteen het typische taalgebruik van de media. Ze namen het woord “complotdenker” gewoon klakkeloos over. Dit zijn mensen bij wie de interpretatie door framing werd beïnvloed.


Als je interpretaties en taalgebruik van de media overneemt, volg je een bepaalde mening of geloof. Dat lijkt meer op een religie en heeft niets meer te maken met de waarheid of met echte wetenschap. Door grondig onderzoek te doen op internet zul je veel meer kennis opdoen dan via een zender die een eenzijdig verhaal vertelt.


Framing kan je eigenlijk ook wel een vorm van ‘storytelling’ noemen. Want in dat ene woord zit een heel verhaal verborgen met een held, een slachtoffer en een gevaar. Zo werd in de media voortdurend gezegd dat corona “een dodelijk virus” was. Welke story zit hierachter? Wel, iedereen is bang voor de dood en hoopt dat iemand hen komt redden. Wie was in dit geval de grote held? De overheid, natuurlijk!


Nog zo’n voorbeeld: “Zoveel vluchtelingen kwamen er vandaag over onze grens”. Dat klinkt alsof die mensen criminelen zijn en ons land gaan aanvallen, toch? Je kunt ook zeggen dat het oorlogsslachtoffers zijn van wie het huis werd gebombardeerd. Dat ze nu geen onderdak meer hebben en op zoek zijn naar een tijdelijk onderkomen. Het is maar hoe je iets verwoordt.

Wat is de schade van propaganda en framing?

Liegen en mensen in de verkeerde richting sturen berokkent zowel geestelijke, emotionele als gezondheidsschade. Liegen en misleiden kan tot ziekte en zelfs de dood leiden. Zo werden er in coronatijden genoeg mensen misleid die hoorden dat het vaccin vellig was, maar die er toch door stierven. Dit hoor je uiteraard niet in de media, maar wel op onafhankelijke nieuwskanalen.

   

Share by: